Välkommen till Kommunistiska Partiet Stockholm

Kommunistiska Partiet kämpar för ett samhälle byggt på jämlikhet och solidaritet. Vi vill ersätta kapitalets diktatur med socialistisk demokrati där arbetarklassen och folkflertalet bestämmer.

I Stockholm bedriver Kommunisterna verksamhet överallt där vi har möjlighet; i bostadsområden, på arbetsplatser och genom att arrangera och delta i demonstrationer och andra protester mot högerpolitik och orättvisor.

Här kan du följa vår verksamhet och få information om våra aktiviteter i Stockholmområdet. Men framförallt vill vi uppmana dig att själv komma med i kampen. Ju fler vi är som kämpar, desto snabbare kan vi avskaffa den omänskliga kapitalismen!

Protester mot höjda politikerlöner

Protester i ÅkersbergaProtester i ÅkersbergaTrots allt tal om kristider och återhållsamhet höjer kommunpolitiker runt om i Sverige sina löner med tvåsiffriga procenttal. Men i Österåker kommun har invånarna fått nog.

Framför kommunhuset i Åkersberga i Österåker kommun är det packat med folk. De är förbannade. I händerna har de plakat och sopkvastar. Talarna avlöser varandra och riktar vreden mot den borgerliga majoriteten som styr i kommunen. Snart börjar fullmäktiges möte.

I moderatstyrda Österåker norr om Stockholm tjänar ett kommunalråd 72 800 kronor i månaden. En höjning på över tio procent röstades nyligen igenom. Liksom i många andra kommuner är missnöjet bland invånarna stort. Men i Österåker har vreden lett till protester.

- Vi var några vänner som åt middag en helg, berättar Preben Wik. Vi kom att prata om missförhållandena i kommunen. Men istället för att bara knyta näven i fickan beslöt vi oss för att göra något. Genom Facebook kallade vi till en protest utanför kommunhuset.

Inom ett dygn hade budskapet nått över 2000 personer. Första måndagen samlades omkring 60 personer med hemmagjorda plakat och facklor till en demonstration. Två veckor senare kommer åtminstone hundra till. Den virtuella missnöjesgruppen har tagit steget ut i verkligheten.

- Det finns mycket ilska hos folk i kommunen, säger Preben Wik. Det handlar om politikernas höjda löner och mycket annat. De sköter sig inte. Under hösten har det varit flera skumma fall av svågerpolitik och jäv. En massa fulheter. De uppför sig som skurkar helt enkelt.
Kommunals sektion i Österåker har skrivit ett protestbrev till kommunens politiker. I brevet ställs de kommunanställdas pressade arbetssituation och snäva budgetmarginaler mot kommunpolitikernas minst sagt frikostiga arvodeshöjningar.

- Många medlemmar har hört av sig, förklarar ordförande Eva Hessler. Vi känner av verkligheten ute i verksamheterna. Våra medlemmar tjänar 20-21 000 kronor i månaden. Det är klart vi instämmer i protesterna utanför fullmäktige.

Över hela landet höjer kommunpolitikerna sina löner. Kommunstyrelsens ordförande i 35 av landets kommuner får i år lönepåslag med tvåsiffriga procenttal. Högst på denna lista står socialdemokraten Ronnie Brorsson i Strömstad som utan att skämmas kvitterar ut en lönehöjning på 28 procent.

Med färska 56 000 kronor i månaden går Ronnie Brorsson god för vilken riksdagsman som helst. Men lönespannet är stort. I botten ligger Carina Gullberg (s) i Gullspång med 32 100 kronor i månaden. Moderaten Sten Nordin i Stockholms stadshus toppar med 110 800 kronor.

Trots decenniers tjatande om höga skatter är moderaterna kraftigt överrepresenterade bland kommunpolitiker som roffar åt sig. Av 35 kommunstyrelseordföranden med högst löneökningar är 17, knappt hälften, moderater.

De flesta girigburkarna hittar vi i Stockholmsområdet. Här återfinns nio av de tio bäst betalda kommunstyrelseordförandena i landet. Göteborgs kommun kommer på tolfte och Malmö på 21:a plats. Genomsnittslönen i Stockholm län landar på 70 674 kronor i månaden.
Moderaten Erik Langeby i Nacka kommun har fått en löneökning på över 100 procent på 12 år. Idag tjänar han 91 000 kronor i månaden. Under samma period har de anställda i Nacka kommun i genomsnitt ökat sina löner med 40 procent.

- Han har fått väldigt många erbjudanden från näringslivet om andra jobb, säger moderata partikollegan Eva Ekdahl Öhbom till ABC-nytt. Det är därför vi har beslutat i fullmäktige att hans lön ska se ut på det här sättet, för att få behålla honom.

Förhållandena i Österåker kommun är extrema. Nyligen hölls en stor ”avskedsfest” för 250 000 kronor. Kommunalrådet Ingela Gardner Sundström (m) avtackades när hon växlade över till att bli kommunstyrelsens ordförande. Bara dekoren till festen gick på 140 000 kronor.
Samma Ingela Gardner Sundström leder kommunens arvodesgrupp. Hennes make Jan-Olov Sundström är inte ordförande i kommunstyrelsen men väl i samhällsbyggnadsnämnden. Han får en påfyllning av sitt arvode med 331 procent. Förra året var hans ersättning 7 792 kronor, i år 33 600 i månaden.

Den som hade svårt med Fredrik Reinfeldts polerade nuna i valrörelsen ska inte flytta till Österåker kommun. Här styr moderaterna som om de vore av Guds nåde. Ingela Gardner Sundström har låtit beställa ett porträtt av sig själv till kostnaden av 30 000 kronor.

Mycket vill ha mer. Men fartblindheten skapar också en motreaktion. De spontana protesterna i Österåker manar till efterföljd över hela landet. Väl medveten om allt som skiljer drar

Preben Wik gärna en parallell till det som händer i Egypten, Tunisien och Libyen.

- Det här är gräsrotsdemokrati, understryker Preben Wik. Vi är vanliga människor utan partipolitisk anknytning som har fått nog. Vi kommer fortsätta att samlas utanför kommunhuset var gång fullmäktige ska ha möte under våren.
Johan Wiman